środa, września 3

THE WINTER IS COMING.


Piękna zima tego lata... Małe malutkie piksele minionych lat w drobinkach powietrza. A przecież tak inaczej.
Nie będę znów przepraszać. Że taka przerwa, że tak mi przykro. No nie, wybacz, nie jest. Bo świat ruszył do przodu i nie ma za co przepraszać. Projekty kwitną. Wróciłam do starej wegańskiej pracy. I kolektyw założyłam. I planów mam mnustwo i chęci. Mimo zimy tego lata... Chcesz mnie poznać? Zapraszam na Targ Śniadaniowy w Krakowie - stoisko umami ;) Pytaj o auę.

                                PLACKOWE INSPIRACJE                               


                                                                                                                                                                      

placki:
Z plackami podstawowymi problemu nie ma. Tarte ziemniaki mieszamy z mąką, solą pieprzem i odrobiną wody - jeśli potrzeba. Ja do swoich dodaję tartą drobno cebulę, kurkumę na super złoty kolor i siekaną natkę pietruszki. 

sos paprykowy:
  • cebula biała 100g
  • papryka czerwona 2szt.
  • Papryka żółta 2szt.
  • Pomidor 1,2kg
  • czosnek 6 ząbków
  • papryka słodka 1,5 łyżeczki
  • papryka słodka wędzona 2 łyżeczki
  • tymianek 2 łyżeczki
  • bazylia suszona 2 łyżeczki
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • sos sojowy 4 łyżki
  • cukier trzcinowy 4 łyżeczki
  • suszona grzyby mielone 5 łyżeczek
  • sól, pieprz





 sos szpinakowy:
  • czosnek 6 ząbków
  • imbir 4cm
  • dymka 3 bączki plus szczypiorek
  • mleko kokosowe 600ml
  • cukier trzcinowy 3 łyżeczki
  • limonka skórka + sok
  • kmin 1,5 łyżeczka
  • szpinak 400g
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • sól, pieprz

wykonanie:
Placki jak placki. Smażyc na średnim ogniu - żeby były chrupkie, ale nie surowe w środku. Gulasz. Dobry sam w sobie nie tylko do placków. Najpierw cebula  w piórka. Smażyć na złoto. Pokroić papryki w paski i dodać. Smażyć chwilę. Dodać czosnek. Zamieszać i wrzucić pokrojone pomidory. Dodać całą resztę i dusić do miękkości. Ewentualnie doprawić. Done.
Sos kokosowy. Czosnek zetrzeć z imbirem. Na woku rozgrzać olej z oliwą. Dodać papkę imbirowo-czosnkową. Dodać pokrojoną dymkę. Po chwili zalać mleczkiem. Dodać skórkę z limonki, cukier, sól i pieprz oraz makę ziemniaczaną oraz posiekany szpinak. Doprawić sokiem z limonki, ewentualnie sosem sojowym. Done!
No i mieszać jak kto lubi :] Placki, gulasz, sos szpinakowy, mleczko kokosowe etc. Have fun! 

***
I pamietaj... jedzmy fajnie!

3 komentarze:

  1. Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń