wtorek, sierpnia 13

KEEP ROLLIN'


Szalony tydzień. No, to był szalony tydzień. Padam na pysk, ale wolę krawędzie i emocje, niż ich brak. Nie mam za grosz własnej energii - czerpię ją od innych. Taka jestem. Keep rollin'!

ROLLSY Z BAKŁAŻANEM, TOFU I MANGO:                                               




składniki:


  • 1 bakłażan
  • 1 opakowanie wędzonego tofu (najlepiej czeskiego!)
  • 0,5 dojrzałego mango
  • sałata
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • bazylia suszona, sól, pieprz

relish pomidorowy:
  • pomidory 0,5kg
  • 0,5 cebuli
  • 3 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny 2tsp
  • 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

ciasto na wrapy:
z ciastem na wrapy sprawa wygląda tak, że niewarto go robić w tak małej ilości jak na kilka rollsów – można je mrozić; generalna proporcja przyjmując jakiekolwiek naczynie za 1 wygląda tak:
  • mąka orkiszowa 4 jednostki
  • mąka pszenna 3 jednostki
  • wrzątek 2 jednostki
  • olej 1 jednostka
  • szczypta soli
  • przyprawy – jakiekolwiek – moje ulubione – papryka w proszku, czubryca zielona

wykonanie:
Relish pomidorowy. Warto zrobić go więcej i zapasteryzować w słoikach. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Odstaw. Posiekaj cebulę i podsmaż na złoto na zalewie z suszonych pomidorów z olejem. Dodaj posiekany czosnek. Zamieszaj szybko i dodaj pomidory. Smaż na wolnym ogniu. Jak trochę odparują, dodaj cukier, ocet i przyprawy. Duś dalej, aż będzie gęsty i lepki. Na sam koniec dodaj porozrywaną bazylię i odstaw. 7

Bakłażana pokrój w plastry, posól porządnie i odstaw na sito na przynajmniej godzinę. Następnie opłucz i odciśnij. Wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i suszoną bazylią. Piecz w 200st z dwa razy mieszając. Niech nie będę rozsypane osobno, tylko pieką się w swoim aromacie. Odstaw.

Tofu pokrój w półplasterki i smaż z sosem sojowym na patelni. Odstaw.

Mango obierz i pokrój byle-jak. Odstaw.

Ciasto na wrapy. Wymieszaj oba rodzaje mąki z przyprawami i olejem. Na końcu dolej wrzątek, szybko zamieszaj i od razu zagniataj – dobrą chwilę. Daj mu odpocząć 15min Odrywaj kulki średnicy ok.5 cm i wałkuj cienko na rozmiar patelni naleśnikowej. Rozgrzej ją dość mocno i smaż placki bez oleju. Odkładaj je od razu do garnka z pokrywką, żeby nie zesztywniały.

Ok. Poczekaj aż wszystko ostygnie i na środek wrapa wykładaj kolejno: posiekaną sałatę, relish, bakłażana, mango i tofu. Dzięki tej kolejności nie bd rozmiękać, ani się wysypywać. Zawijaj w papier i zabieraj gdzie chcesz. Smacznego!

I pamiętaj... jedzmy ładnie!



Pokochaj tofuOrganizator: Czarnula75


Warzywa psiankowate 2013

11 komentarzy:

  1. ale bym coś takie wcinala!
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że przepis na ciasto podany w jednostkach, nie będzie problemu z miarkami. ja muszę się w końcu przekonać do ciast własnej roboty. zawsze się jakoś boję, że mi nie wyjdzie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma strachu :D zazwyczaj wychodzi ;) a satysfakcja większa

      Usuń
  3. Ubóstwiam mango! Muszę koniecznie zrobić coś podobnego i to wkrótce!

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie w mojej akcji Warzywa psiankowate! Ileż kreatywności w jednym zawijasie - proszę o więcej takich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za pomysł na niesztywniejące wrapy - wypróbuję. Proporcje maki też wypróbuję. Do następnego,
    Tomek

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda nieziemsko. Koniecznie musisz mi takie wysłać ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja właśnie czekam aż bakłażan się upiecze i wcinamy. Poznaliśmy Cię ostatnio na targu śniadaniowym i we wrapach się zakochaliśmy. Robimy według przepisu ale znając życie i tak nie będą tak samo smakować :) Czekamy zatem niecierpliwie na kolejne spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej!
      Przeoczyłam ten komentarz! Te wrapy na targu mają nieco inną recepturę, ale jedne i drugie są super - bo przecież to mango robi robotę ;) Anyway, miejmy nadzieję targi wrócą, a my jako 'umami' znajdziemy czas i finanse na dalsze rozwinięcie skrzydeł, żeby widywać się częściej :)

      Dzięki za komentarz, przepraszam za tak późną odpowiedź - jak widać nieczęsto tu ostatnio zaglądam..

      Usuń