sobota, marca 8

SOUP(S)

Warszawa.    Sobotnie południe.    Słoneczny pokój na Mokotowie.    Łóżko. Wegańskie   śniadanie.          SPOKÓJ.         Dziękuję za uwagę.     Do widzenia.

+++
PS Jeśli nie spróbujesz tej zupy, to zgrzeszysz. Od roku zabieram się opublikowania przepisu. Ty nie zwlekaj tyle z jedzniem.

                                                            DWUKOLOROWY KREM PAPRYKOWY                           


Wbrew pozorom to zupa bardzo prosta i szybka. Zachwyca intensywnym kolorem, zapachem i smakiem. Idealnie rozbudza przed daniem głównym. Istotne w niej jest zróżnicowanie kremów nie tylko pod względem koloru, ale także dominujących smaków. Krem czerwony jest dość głęboki, gęsty i ziołowy. Żółty nieco bardziej płaski - ożywiony sokiem z cytryny. Wymieszane komponują smak trzeci - różny zależnie od proporcji i inwencji konsumującego.


składniki:

kolor czerwony:
  • marchew tarta 60g
  • siekana biała cebula 25g
  • czosnek 2 ząbki
  • czerwona papryka 2szt. (ok. 420g)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 warzywna kostka bulionowa eco (bez soli i wzmacniaczy!)
  • woda 0,5l
  • świeża bazylia
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • chilli szczypta
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

kolor żółty:
  • siekana biała cebula 25g
  • por 70g
  • papryka żółta 2 duże (ok. 570g)
  • 1 warzywna kostka bulionowa eco (bez soli i wzmacniaczy!)
  • woda 0,5l
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • oregano 1 łyżeczka
  • tymianek 1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy 1-2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

wykonanie:

krem czerwony.
Cebulę zeszklij na oleju z oliwą. Dodaj marchew i przyprawy. Smaż chwilę. Dodaj paprykę i czosnek. Smaż jeszcze kilka minut – mieszając. Zalej pomidorami i wodą. Dodaj kostkę warzywną. Gotuj pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmij z ognia, wrzuć mała garść listków bazylii i zblenduj wszystko dokładnie. Ew. dopraw.

krem żółty.
Cebulę zeszklij na oleju z oliwą. Pora posiekaj i przelej wrzątkiem, a następnie opłucz pod zimną wodą. Dodaj do cebuli razem z pokrojoną papryką i przyprawami. Smaż chwilę i zalej wodą. Dodaj kostkę warzywną. Gotuj pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmij z ognia i zblenduj dokładnie. Dopraw cukrem i sokiem z cytryny.

podanie.

Oba kremy podgrzewaj osobno. Nalewaj jednocześnie – powoli i stabilnie – do talerza. Możesz to zrobić przy pomocy małych rondelków, ale dwiema chochlami też nie ma problemu. Pochlap oliwą, oprusz kolorowym pieprzem i zwieńcz świeżą bazylią. Jedz osobno, mieszaj, HAVE FUN! <3


+++
I pamiętaj... jedzmy ładnie!

2 komentarze:

  1. super przepis, dzięki za podzielnie się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra zupa, wspaniale wygląda jeszcze lepiej smakuje. Ja dałem przecier pomidorowy z Pińczowa, bo jest zrobiony bez żadnych dodatków, a zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Dziękuję za przepis, który na stałe wchodzi do naszego jadłospisu i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń