środa, lutego 5

VEGGIE STOCK

A little look into the past.
A little step on the side.
A little bit of nothing.

Mój kot ma w końcu ślicznie uszytą obrożę. Przystojny z ciebie 'klusek' Bechemocie, przystojny... Ale nie sraj mi już pod kołdrę :<


         ESENCJONALNY BULION Z PIECZONYCH WARZYW z pierożkami z cieciorką          



                                                                                   
składniki:

bulion:
  • marchew (1 duża – ok. 140g)
  • seler 80g
  • kapusta 50g
  • pietruszka 50g
  • 1/3 pora
  • 1/2 ckazerwonej cebuli
  • 1/2 żółtej cebuli
  • czosnek 2 duże ząbki
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie 2 ziarenka
  • sos sojowy
  • lubczyk 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1/3 łyżeczki
  • wino białe półwytrawne 100ml
  • woda 1,5l

pierożki z cieciorką:
  • mąka pszenna 100g
  • ciepła woda 100-120ml
  • nieco soli
  • cieciorka 150g
  • kapusta biała 70g
  • jedna mała cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki
  • kmin rzymski
  • chilli
  • sól, pieprz

wykonanie:

Pierożki.
Mąkę wymieszaj z solą i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i odstaw pod przykryciem. Cieciorkę (namoczoną uprzednio przez noc) zblenduj drobno.
Cebulę posiekaj i przesmaż. Następnie dodaj rozdrobnioną cieciorkę. Smaż dalej podlewając olejem lub wodą, aż zacznie zlepiać się na masę. Dodaj drobno siekaną kapustę i miażdżony czosnek oraz przyprawy. Smaż dalej, aż kapusta zwiędnie. Na koniec wymieszaj z siekaną pietruszką. Z farszu i ciasta zlep pierożki tak, jak lubisz. Gotuj krótko w osolonej wodzie.


Bulion.
Marchew, seler, pietruszkę, czosnek i czerwoną cebulę pokrój na średniej wielkości kawałki. Wymieszaj z przyprawami i oliwą oraz imbirem. Wyłóż na papier do pieczenia i zrumień w 200 stopniach. Przełóż do garnka, podlej wodą i zagotuj. Dodaj kapustę, por i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem - im dłużej, tym lepiej.

Bulion podgrzewaj razem z pierożkami i dekoruj natką pietruszki. Ja posypałam tez talerz domowymi chipsami warzywnymi.


                                                                                                                                                                       


I pamiętaj... jedzmy ładnie!

2 komentarze: