sobota, września 7

ABSTRACTION



'Now Muriel plays piano
Every Friday at the Hollywood
And they brought me down to see her
And they asked me if I would --
Do a little number
And I sang with all my might
She said --
"Tell me are you a Christian child?"
And I said "Ma`am, I am tonight"'

                      Marc Cohn 'Walking in Memphis'

Hmm... leżę na podłodze kolejnego nowego mieszkania. Wróciłam do Krakowa. Kiedy mówię lub myślę 'Kraków', czuję ciężar tego słowa. Jest z litego, dumnego kamienia. Kropka. Leżę. I palę. W tle Roisin Murphy. W głowie co innego. Czy można w jeden miesiąc nadrobić z poważną nadwyżką wszystko, co straciło się w rok? Można. Trzeba być mną. 

Rzucasz mi wyzwanie? Tylko na to czekam.

PLACUSZKI GROSZKOWO-CUKINIOWE z sojonezowym sosem a'la tzatziki:               


 Na   wstępie  ostrzegam -  przepis   jest  trudny  -  rzadko  to piszę. Lub nigdy. Jest trudny ze względu na użytą mączkę. Kupiłam z  ciekawości  - mączka z zielonego groszku. Spodziewałam się, że będzie  zachowywać  się  jak  mąka  z cieciorki. Mąka z cieciorki twardnieje  i  spaja  się  podczas  obróbki  termicznej. Niestety mączka  z  groszku  nie.  Ale  da  się  z  nią pracować. Potrzeba tylko/aż    cierpliwości  -_-'.   Natomiast  smak  jest  rodzajem nagrody.  Tego  przepisu  nie  wykonasz  z  podanych  przeze mnie proporcji.  Tymbardziej  chętnie  go  wrzucam  -  zmusi  cię   do samodzielnej pracy i własnej satysfakcji. Powodzenia! Let's twist it up!



                                                                                  



SOJONEZ:
składniki:
  • 0,4l mleka sojowego
  • 0,7-0,8l oleju
  • sok z 1,5 cytryny
  • 3tbsp musztardy rosyjskiej
  • 1tsp soli jajecznej
  • 1tbsp płatków drożdżowych
  • 1tsp curry






wykonanie:
Wszystko do miksera i mieszać ile wlezie. Odstawić do lodówki. Tężeje po odstaniu.





PLACUSZKI GROSZKOWO-CUKINIOWE:
składniki:
  • mąka z groszku 260g
  • cukinia 880g
  • 2 garści posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ew. nieco wody

sos:
  • 150ml sojonezu
  • ogórek gruntowy
  • niewielka garść świeżej mięty
  • 2 tbsp soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

wykonanie:
Ogórek umyj i zetrzyj na grubych oczkach. Wymieszaj z sojonezem, rozgniecionym czosnkiem, miętą i cytryną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw gotowy sos do lodówki. Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach. Posyp przyprawami i wymieszaj ugniatając. Odstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie wymieszaj z koperkiem i mąką z groszku. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i – jeśli trzeba – solą i pieprzem. Usmaż próbny placek na niewielkiej ilości oleju – od nadmiaru oleju masa robi się rzadka. W razie potrzeby dodaj nieco wody lub mąki z groszku. Placuszki można jeść na gorąco – polane zimnym orzeźwiającym sosem. Ale ja wolę to danie w pełni schłodzone – jako lekką letnią kolację na tarasie. Kombinuj z ziołami. Zamiast koperku świetna jest bazylia. Sprawdzi się też estragon i szczypiorek lub dymka. 



***




I pamiętaj... miej wyj*bane, a będzie ci dane!

5 komentarzy:

  1. kiedy bedziesz robic ponownie ?:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedy sb życzysz, tylko kup tą mączkę, bo już nie mam i zrób sojonez, bo mi się nie chce xD

      Usuń
  2. Mam na imię Michał i reprezentuję BLOGOWSKAZ, serwis promujący bloggerów w SocialMedia. Czarny Szczur polecił nam Twój blog, liczymy że skusisz się na błyskawiczna promocję.

    Odwiedź stronę http://blogowskaz.org, aby uzyskać więcej informacji kliknij tu

    "Z doświadczenia wiemy, że próby promocji na facebook'u mogą być czasami bardzo trudne. Potrzebujemy ludzi którzy będą klikać "Lubię to", co nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Niejednokrotnie samodzielny proces promocji w internecie może okazać się kłopotliwy i czasochłonny. Kampanie marketingowe w internecie mogą okazać się bardzo drogie, często nie potrafimy panować nad procesem, za który płacimy. Skąd więc mamy mieć pewność, że to działa? Na szczęście jest proste i darmowe rozwiązanie. Działasz szybko, skutecznie i posiadasz pełną kontrolę nad swoją popularnością. Uwierz, to się opłaca. "

    Michał Pudełko
    specjalista ds. marketingu
    Portal Blogowskaz



    OdpowiedzUsuń
  3. tanie, dobre i nietypowe - to lubie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie to zostało opisane.

    OdpowiedzUsuń