czwartek, lipca 19

SPÓŁDZIELNIA ORGANIC BAR & PORTOBELLO VINTAGE BUTIK


No ja wiem, stylówkę to mam na żula. Hmm wydaje mi się, że 'żulerka' to styl ponadczasowy. I nawet eco! Bo te jeansy będę nosić aż się rozpadną, a tamta koszulka dostanie trzy różne życia - aż skończy pofarbowana, poszarpana i błagająca o litość o.O Androgyniczno-szmaciarski styl znam doskonale xD. Ale modę ogólną zostawiam specjalistom. Takim jak Justyna.

Jestem dumna z Justyny. Obie popie*doliłyśmy ASP i teraz stawiamy na spełnianie się w tym, na czym zależy nam najbardziej. W modowym kierunku Justyna rozwija się świetnie i dobrze się na to patrzy. Tym bardziej cieszę się, że mogłam ostatnio aktywnie uczestniczyć w otwarciu przeniesionego na Kazimierz butiku Portobello, w którym pracuje J. - zajmując się cateringiem w kooperacji z nowo otwartą knajpą Spółdzielnia. Catering oczywiście wege!

I tu w tym miejscu mam przyjemność pochwalić się, że 'spółdzielniana' ekipa zechciała przygarnąć mnie pod swoje skrzydła i teraz pracujemy razem ;). Więc jeśli chcesz spróbować pierwszego wege-fast-food'u w krk, pogadać ze mną o jedzeniu i nie tylko - najlepiej w akompaniamencie dobrego, zimnego piwa... wbijaj na Meiselsa 11!
Przechodząc do meritum... Siedzę na parapecie okna w moim nowym syfiastym pokoju syfiastego mieszkania koleżanki z pracy i popalam spokojnego papierosa. Za godzinę mam być w pracy, więc wrzucam coś na szybko - jedna z rzeczy, których można było skosztować na cateringu u J. i oficjalnym otwarciu Spółdzielni. Zmiany. W końcu.

KĄSKI ORZECHOWE Z SOCZEWICĄ I SELEREM I MIODEM:


składniki:
- 1szkl mieszanych orzechów - włoskich i arachidowych
- 2/3szkl zielonej soczewicy
- dwa małe młode selery z liśćmi (lub poza sezonem jeden duży)
- natka pietruszki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka garam masali
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 łyżeczki majeranku





wykonanie:
Orzechy upraż na suchej patelni. Zblenduj je pulsacyjnie, żeby zachować fakturę grubego piasku. Odstaw. Soczewicę i seler ugotuj. Zmiksuj je razem na dość gładką masę. Wymieszaj ją z orzechami, miodem, sosem sojowym i przyprawami. Dodaj po dwie garści posiekanych liści selera i natki pietruszki. Wymieszaj. Za pomocą dwóch łyżek formuj niewielkie kąski i układaj je na papierze do pieczenia. Wrzuć do piekarnika na 20min. 180st. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem. Z sosem do burgerów jest naprawdę w pytę. Z jakimś słodko-kwaśnym też siądzie. Ja ostatnio jadłam z musztardą z dodatkiem czarnej porzeczki ;)

Tyle na dziś. Jak trochę się ogarnę, wrzucę coś większego ;). Tymczasem raz jeszcze zapraszam w dwa aktualnie najbliższe mi miejsca:

Spoldzielnia Organic Bar & Take-away 
Portobello Vintage Butik

I pamiętaj... jedzmy ładnie! xD

8 komentarzy:

  1. Aua, to niesamowite, a ja właśnie wczoraj odnalazłam Spółdzielnie na kulinarnej mapie Krakowa i mam zamiar w najbliższych dniach spróbować ich boskich smaków i niezwykle ZDROWYCH !!! Yes, Yes, Yes :)
    Kim jesteś w firmie: menager, kuchara, pani od menu ;)
    Pozdrawiam serdecznie, Kamila co ma holpla na punkcie healthy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej hej! No zapraszamy koniecznie! jestem w załodze kuchennej, więc może się zdarzyć, że dostaniesz coś mojego :P Ja hopla na punkcie healthy nie mam, ale świadomość kupowania rzeczy prosto od rolnika jest jakaś taka przyjemnie domowa i nie bezosobowa ;) Pzdr!

      Usuń
  2. Jestem za was dumna laski jak cholera! Spełniajcie się dalej, jak wróce z tej kanady to mam zamiar zobaczyc dwie wspaniałe kobiety sukcesu, które osiągnęły cel i spełniły swoje marzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. zaraz tam syfiasty pokój... przecież posprzątaliśmy:}

    OdpowiedzUsuń
  4. No to zeby kuchnia w Spoldzielni nie byla tak syfiasta ja Twoj pokoj, bo jakos z duma o tym syfie w parze z gotowaniem mi nie wystepuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aua wrzuć przepis na tę boską tartę brokułową!!!!!


    Daria

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć!
    Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
    Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
    Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

    http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

    OdpowiedzUsuń