A little look into the past.
A little step on the side.
A little bit of nothing.
Mój kot ma w końcu ślicznie uszytą obrożę. Przystojny z ciebie 'klusek' Bechemocie, przystojny... Ale nie sraj mi już pod kołdrę :<
ESENCJONALNY BULION Z PIECZONYCH WARZYW z pierożkami z cieciorką
składniki:
bulion:
- seler 80g
- kapusta 50g
- pietruszka 50g
- 1/3 pora
- 1/2 ckazerwonej cebuli
- 1/2 żółtej cebuli
- czosnek 2 duże ząbki
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie 2 ziarenka
- sos sojowy
- lubczyk 1/2 łyżeczki
- majeranek 1 łyżeczka
- kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1/2 łyżeczki
- tymianek 1/2 łyżeczki
- cynamon 1/3 łyżeczki
- woda 1,5l
pierożki
z cieciorką:
- mąka pszenna 100g
- ciepła woda 100-120ml
- nieco soli
- cieciorka 150g
- kapusta biała 70g
- jedna mała cebula
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki
- kmin rzymski
- chilli
wykonanie:
Pierożki.
Mąkę wymieszaj z solą i gorącą wodą. Zagnieć ciasto i odstaw pod przykryciem. Cieciorkę (namoczoną uprzednio przez noc) zblenduj drobno.
Cebulę posiekaj i przesmaż. Następnie dodaj rozdrobnioną cieciorkę. Smaż dalej podlewając olejem lub wodą, aż zacznie zlepiać się na masę. Dodaj drobno siekaną kapustę i miażdżony czosnek oraz przyprawy. Smaż dalej, aż kapusta zwiędnie. Na koniec wymieszaj z siekaną pietruszką. Z farszu i ciasta zlep pierożki tak, jak lubisz. Gotuj krótko w osolonej wodzie.
Marchew, seler, pietruszkę, czosnek i czerwoną cebulę pokrój na średniej wielkości kawałki. Wymieszaj z przyprawami i oliwą oraz imbirem. Wyłóż na papier do pieczenia i zrumień w 200 stopniach. Przełóż do garnka, podlej wodą i zagotuj. Dodaj kapustę, por i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem - im dłużej, tym lepiej.
Bulion podgrzewaj razem z pierożkami i dekoruj natką pietruszki. Ja posypałam tez talerz domowymi chipsami warzywnymi.
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
Ale to wszystko inspirujące i piękne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ^^
OdpowiedzUsuń