poniedziałek, grudnia 30

CHRISTMAS CABBAGE STEW


                                                                                                                                                                       


 .mózg ciężki.


              WIGILIJNY WEGAŃSKI bigos na winie             


                                                                                 
składniki
  • kapusta kiszona 2kg
  • śliwka wędzona ok. 40
  • grzyby suszone (tyle samo, co śliwek)
  • wino czerwone wytrawne 0,7 l
  • kotlety sojowe 1/2 opakowania
  • tofu wędzone 2 kostki
  • przecier pomidorowy 200ml
  • sos sojowy jasny
  • sos sojowy ciemny
  • aromat dymu wędzarniczego płynie (w zależności od intensywności 3 do 6 łyżek)
  • domowy bulion warzywny 0,5 l
  • cebula 1kg
  • czosnek 1 główka
  • mąka orkiszowa ok. 1 szkl.
  • owoc jałowca 15
  • ziele angielskie 8
  • gałka muszkatołowa
  • liść laurowy 3
  • tymianek
  • cząber
  • lubczyk
  • majeranek
  • papryka słodka
  • rozmaryn
  • imbir
  • sól, pieprz
                                                                                  


                                                                                                                                                                      
wykonanie
Namocz grzyby we wrzątku. Osobno namocz we wrzątku (z dodatkiem sosu sojowego i imbiru) kotlety sojowe. Kapustę przepłucz pod wodą z nadmiaru kwasu. Wrzuć do dużego garnka i zalej bulionem oraz winem. Gotuj na średnim ogniu. Śliwki posiekaj drobno i wrzuć do kapusty. Podobnie namoczone grzyby (nie wylewaj wywaru!). Dodaj przyprawy, sosy sojowe, dym wędzarniczy i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając (i ewentualnie podlewając wodą), aż kapusta będzie miękka. Osobno przesmaż cebulę na mocno złoty kolor i dodaj miażdżony czosnek. Zamieszaj i zasyp mąką. Praż wszystko chwilę i zalej wywarem grzybowym. Mieszaj do uzyskania lepkiej konsystencji i dodaj do kapusty. Dopraw jeszcze raz i - tajemny motyw - delikatnie przypal ;). Na drugi dzień sprawdź smak ponownie. Każdy bigos najlepiej smakuje po mrożeniu i wielokrotnym odgrzewaniu :D

                                                                                                                                                                      
                                                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                    
a jak wyglądał twój wegański bigos?
                                                                                  

                                                                                                                                                                      

***
I pamiętaj... jedzmy ładnie!


3 komentarze: