.mózg ciężki.
WIGILIJNY WEGAŃSKI bigos na winie
składniki
- kapusta kiszona 2kg
- śliwka wędzona ok. 40
- grzyby suszone (tyle samo, co śliwek)
- wino czerwone wytrawne 0,7 l
- kotlety sojowe 1/2 opakowania
- tofu wędzone 2 kostki
- przecier pomidorowy 200ml
- sos sojowy jasny
- sos sojowy ciemny
- aromat dymu wędzarniczego płynie (w zależności od intensywności 3 do 6 łyżek)
- domowy bulion warzywny 0,5 l
- cebula 1kg
- czosnek 1 główka
- mąka orkiszowa ok. 1 szkl.
- owoc jałowca 15
- ziele angielskie 8
- gałka muszkatołowa
- liść laurowy 3
- tymianek
- cząber
- lubczyk
- majeranek
- papryka słodka
- rozmaryn
- imbir
- sól, pieprz
wykonanie
Namocz grzyby we wrzątku. Osobno namocz we wrzątku (z dodatkiem sosu sojowego i imbiru) kotlety sojowe. Kapustę przepłucz pod wodą z nadmiaru kwasu. Wrzuć do dużego garnka i zalej bulionem oraz winem. Gotuj na średnim ogniu. Śliwki posiekaj drobno i wrzuć do kapusty. Podobnie namoczone grzyby (nie wylewaj wywaru!). Dodaj przyprawy, sosy sojowe, dym wędzarniczy i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając (i ewentualnie podlewając wodą), aż kapusta będzie miękka. Osobno przesmaż cebulę na mocno złoty kolor i dodaj miażdżony czosnek. Zamieszaj i zasyp mąką. Praż wszystko chwilę i zalej wywarem grzybowym. Mieszaj do uzyskania lepkiej konsystencji i dodaj do kapusty. Dopraw jeszcze raz i - tajemny motyw - delikatnie przypal ;). Na drugi dzień sprawdź smak ponownie. Każdy bigos najlepiej smakuje po mrożeniu i wielokrotnym odgrzewaniu :D
a jak wyglądał twój wegański bigos?
***
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
Ciarki mnie przechodzą.
OdpowiedzUsuńRzygam ,kurwa.
OdpowiedzUsuńhehe apetyczna stópka
OdpowiedzUsuń