Been dreaming of blue skies
New horizon and sides from my eyes
The discovery of the unknown
Is something to tell the folks back home
I want to get away
To feel the sun on my skin
To feel it really
Sinking in
New horizon and sides from my eyes
The discovery of the unknown
Is something to tell the folks back home
I want to get away
To feel the sun on my skin
To feel it really
Sinking in
La Roux 'Colourless colour'
+++
Słońce na kopcu było lepsze. Lepsze od siedzenia w domu. I lepsze od kolejnej serii jęków, powodowanych marnością nad marnościami. I towarzystwo na kopcu było lepsze. Lepsze niż próżnia w jakże marnych płucach. Chłodno było, ale nie narzekali zbyt intensywnie. I czasu mało było. Ale starali się ze wszystkich sił rozweselić smutną zupę.
+++
KREM FASOLOWY Z TOPINAMBUREM 'JACKSON POLLOCK'
PODSTAWA
składniki:
- biała fasola sucha 1kg
- topinambur 2kg
- siekana biała cebula 350g
- tymianek 3 łyżki
- lubczyk 2 łyżki
- sok z 1,5 cytryny
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
wykonanie:
Cebulę
przesmaż w garnku. Dodaj pokrojony w plastry topinambur i przyprawy.
Smaż chwilę i zalać wodą. Osobno ugotuj fasolę. Gdy topinambur
będzie miękki dodaj fasolę do gara. Wszystko dokładnie zmiksuj.
Dopraw sokiem z cytryny. Każdą porcję kremu pochlap przygotowanymi
sosami.
KOLOR
ZIELONY:
składniki:
- natka pietruszki 1 pęczek ok.40g
- czosnek 1-2 ząbki
- oliwa z oliwek 0,5szkl.
- sok z połowy cytryny
wykonanie:
Wszystko
wrzuć do blendera.
KOLOR
ŻÓŁTY:
składniki:
- 2 żółte papryki
- 120ml wody
- 60ml oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
wykonanie:
Zblenduj
wszystko dokładnie i przelej do rondelka. Zagotuj i duś dalej na
wolnym ogniu 5-10min.
KOLOR
BURACZKOWY:
składniki:
- burak 340g
- sok z 0,5 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- woda
wykonanie:
Buraki
pokrój na małe kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
Następnie zblenduj używając takiej ilości wody z gotowania, aby
uzyskać średnio-gęstą konsystencję. Dopraw.
+++
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
PS za wspólne tworzenie zdjęć dziękuję ciepło mojej cudownej K. i młodemu-zdolnemu Mikołajowi -> Mikołaj Perełkiewicz Fotografia
Świetne te zdjęcia, działają na wyobraźnię :)
OdpowiedzUsuńnajlepszy komplement ;)
UsuńPiękny blog. Nietypowy. Artystyczny itd. Gratulacje
OdpowiedzUsuńMagda/PK ASP
o w końcu ktoś z kulinariów tu zawitał :D dzięki ;) fajnie, że ci się podoba!
Usuń