piątek, lutego 14

COLOURLESS COLOUR


Been dreaming of blue skies
New horizon and sides from my eyes
The discovery of the unknown
Is something to tell the folks back home
I want to get away
To feel the sun on my skin
To feel it really
Sinking in

La Roux 'Colourless colour'


+++
Słońce na kopcu było lepsze. Lepsze od siedzenia w domu. I lepsze od kolejnej serii jęków, powodowanych marnością nad marnościami. I towarzystwo na kopcu było lepsze. Lepsze niż próżnia w jakże marnych płucach. Chłodno było, ale nie narzekali zbyt intensywnie. I czasu mało było. Ale starali się ze wszystkich sił rozweselić smutną zupę. 
+++

                   KREM FASOLOWY Z TOPINAMBUREM 'JACKSON POLLOCK'                  
                                                                                                                                                                       



 PODSTAWA 


składniki:
  • biała fasola sucha 1kg
  • topinambur 2kg
  • siekana biała cebula 350g
  • tymianek 3 łyżki
  • lubczyk 2 łyżki
  • sok z 1,5 cytryny
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

wykonanie:
Cebulę przesmaż w garnku. Dodaj pokrojony w plastry topinambur i przyprawy. Smaż chwilę i zalać wodą. Osobno ugotuj fasolę. Gdy topinambur będzie miękki dodaj fasolę do gara. Wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny. Każdą porcję kremu pochlap przygotowanymi sosami.



 KOLOR ZIELONY: 




składniki:
  • natka pietruszki 1 pęczek ok.40g
  • czosnek 1-2 ząbki
  • oliwa z oliwek 0,5szkl.
  • sok z połowy cytryny

wykonanie:
Wszystko wrzuć do blendera.


 KOLOR ŻÓŁTY:  


składniki:
  • 2 żółte papryki
  • 120ml wody
  • 60ml oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

wykonanie:
Zblenduj wszystko dokładnie i przelej do rondelka. Zagotuj i duś dalej na wolnym ogniu 5-10min.


 KOLOR BURACZKOWY: 


składniki:
  • burak 340g
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • woda

wykonanie:
Buraki pokrój na małe kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie zblenduj używając takiej ilości wody z gotowania, aby uzyskać średnio-gęstą konsystencję. Dopraw.


+++
I pamiętaj... jedzmy ładnie!


PS za wspólne tworzenie zdjęć dziękuję ciepło mojej cudownej K. i młodemu-zdolnemu Mikołajowi -> Mikołaj Perełkiewicz Fotografia

4 komentarze:

  1. Świetne te zdjęcia, działają na wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny blog. Nietypowy. Artystyczny itd. Gratulacje
    Magda/PK ASP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o w końcu ktoś z kulinariów tu zawitał :D dzięki ;) fajnie, że ci się podoba!

      Usuń